Ботев е идиот?!

Преди да прочетете какво пише по-долу вижте късометражния филм, нар. „Ботев е идиот“, отдолу.

В духа на  протестите всеки би определил това „прекалено патриотична“ и „неосъзната“ идея. Моята първа реакция също беше такава. Но с течение на филма се промени. Не всички обаче успяват да схванат идеята на това филмче правилно. Попаднах на него в един сайт, където се изумих от коментари, които излъчват доста противно поведение. Тези, които явно само са видели заглавието и не са изгледали филма, най-патриотично и ентусиазирано го плюят, цитирайки известни стихотворения на Ботев. Други твърдят, че това е „антибългарска“ кампания и наричат творбата бездарна. Трети смятат, че въздействието било „слабо“, защото актьорите не са добри. Четвърти наричат актьорите „боклуци“. Пети направо се присмиват на хората, защитаващи идеята. И така нататък.

И както е казал Ботев – „Свестните у нас считат за луди“. Не знам защо окачествяват тези млади хора като „боклуци“, като всичко във филма е истина. „Ботев е идиот“ не означава че поетът наистина е такъв. Направена е една съпоставка между онова славно време, което е отминало и днес. Но за жалост българинът би се впечатлил само от такива тежки и груби думи. Колко много патриоти се навъдиха изведнъж с коментари от типа на „Как може да споменавате този велик поет и революционер?!“. Шаблонни фрази. Във време като сегашното как да не се сетиш за името му, както за други революционери, чиито имена няма да споменавам. За да се сетиш обаче, трябва да си го знаел някога. Поезията не е просто стихове, а идеи. Може ли някой да ми каже известен български поет с някакви такива гениални идеи от последните 10 години?!

Да, Ботев се е жертвал за свободата на България, вярно е. Редно е да се замислим обаче, свободни ли сме наистина? Преди над нас са властвали чужди народи, днес българи властват над българи. И като сме българи, какви сме всъщност? Реакцията срещу тази идея много ясно показва, че има хора, които не са наясно дори с миналото на народа си. Как знаете кои сте тогава? Българинът знае само да плюе по другите, но не и да погледне себе си. Промяна трябва, да, но това би станало само от достатъчно осъзнати хора, които няма да избягат от България, защото тук няма да могат да ги оценят. И мисли ли днешният българин, че това в момента е живот?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s