10 прости правила в отношенията с другите

1. Не си мисли, че си нещо повече от другите – самочувствието е важен (да не кажа най-важният) елемент от живота на всеки. Обаче е хубаво всеки да знае, че колкото и да е „нещо“ и другите са „нещо“. Времето на тоталитарните режими отмина.

2. Уважавай, за да те уважават – Защо някои хора всяват повече респект от други? Не само защото може би излеждат внушително, но и защото имат не само отношението, но и мисленето, че уважението е необходимо. А който унижава… Е унижен душевно.

3. Не прави това, което не искаш да ти се случи – има нещо вярно в твърдението, че всичко се връща. Понякога чувствата и разума не са в хармония и това довежда до неприятни случки за околните. Но в крайна сметка след това съдбата ни удря там, където най-много ни боли.

4. Бъди себе си – естествеността е позата, която най-трудно се поддържа. Защото сред лицемери, лъжци и интриганти е трудно да покажеш истинското си аз. То ще бъде обект на нападки и всякакви такива негативни влияния. Но все пак в приказките винаги доброто побеждава, нали?

5. Говори точно – тактиката и увъртането са нещо ценно, обаче не всеки ги владее и също не всеки ги разбира. Директността е най-точният метод да те разберат еднозначно. Макар че всеки чува това, което иска и разбира това, което му е изгодно.

6. Премълчаването на част от истината не е лъжа – най-безболезнено за някои хора е, когато не знаят. Златната тактика е да казваме винаги само ключовите моменти. Защото отделните детайли всеки ги избира за себе си според мисленето си. Но все пак искренноста е нещо важно.

7. Обещавай точно толкова, колкото можеш да изпълниш – хората, които напразно обещават, най-често остават с празни ръце. Защото колкото и гаден да е живота, той е справедлив.

8. Давай без да очакваш да ти се върне – заложено е в човешката природа да сме неблагодарни, да не оценяваме нещата нито като хората, нито навреме. Така че ако правите едно нещо, правете го защото искате, а не защото имате желанието да ви се върне. Никой не обръща внимание на тези желания.

9. Не съди – всеки човек вътре в себе си крие нещо различно. Светът за всички не е еднакъв, затова такива са и постъпките. Ако действаме с предразсъдъци, и другите ще се отнасят така към нас.

10. Да умееш да гледаш от гледната  точка на другите е най-ценното – каква според вас е тактиката на психолозите? Да изслушват и да разбират, защото имат много опит? Не.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s