Най-значимите неща в човешкия живот

Животът – гаден или не, си е живот и човек трябва да го живее. Но не да го живее, защото е длъжен, а за да остави някаква следа след себе си. Независимо дали  е вървял по чужди стъпки или сам си е проправял пътища. Този път, по който човек върви би трябвало да е изпълнен с поне малко смисъл.

Поставям на последно място като нещо значимо кариерата и известността. Кариерата се гради с много труд, но лесно разрушава личния живот. А какво е един човек без личен живот? Просто едно нищо. Може да си велик професионалист, може и да си много известен. Може страшно много хора да те харесват и да ти подражават, но до тук се спира. Известността може да промени човека и да го главозамая. Може да му намери много приятели, но надали всичките ще са верни.

В този материален свят едно от нещата, които първо се набива на очи е материалното състояние. Ако днес нямаш пари, първо че няма да можеш да живееш нормално, второ, че ще бъдеш абсолютно отритнат от обществото. Парите могат да донесат много материални блага (а кой не иска да живее като цар?), но могат и да нанесат много щети. Човекът, който има богата предметна база смята, че всичко може да се постигне само и единствено чрез пари. Някои даже несъзнателно си купуват „верни“ хора. Затова са и толкова верни, защото са купени. Такива хора рядко имат приятели, а надали това е особено приятно. В тези времена материалното почти обезценява всичко, което би трябвало да се цени.

За да придобиеш поне малко от горните две (тези с удебеления шрифт, моля), трябва да си положил поне малко труд. Нищо не се дава на готово. Ключът към успеха е знанието, а към знанието упоритостта. Хубаво би било да има кой да запомня вместо нас, да върши вместо нас и ако може накрая ние да оберем плодовете (и за капак и да сме доволни). Да, но не става така. Всеки знае, че ако не разчита на себе си и сам не си направи това, което иска, никой друг няма да го направи. В крайна сметка хората сме егоисти и мислим първо само за себе си (може и да има несъгласни, но е така).

Не малко значение е и късметът. Колкото и да знаем, колкото и да можем, колкото и да притежаваме, в един момент съдбата може така да ни стовари, че да не можем да станем. Някои, които са имали щастието да не стигат до там или са успели да се изправят, знаят колко важно е това. Ако нещо реши да ни спъне, то ще се случи. Затова има и хора, наречени каръци, които са свикнали с доста лош късмет. Но както има една приказка, всяко зло за добро. С това поне се трупа опит (колкото и да е неприятен). Макар че в случая по-добре да останем дезинформирани.

Най-важните неща (според мен) в човешкия живот са любовта и приятелството. Пиша ги заедно, защото те са взаимно свързани (приятелството означава доверие, а без доверие няма любов). Колкото и в последно време да си мисля, че чувство като любов не съществува (дори и да ми говорят, че това е плод на химията на мозъка), аз вярвам, че такова нещо може да се намери и да се изпита. Просто трябва малко търпение. След края на една връзка всеки казва „Любовта не съществува“. Не е така. Просто тя не е нито вечна, нито безгранична, защото човешкото държание и поставя тези граници. Но какво да се прави, такива сме хората. Що се отнася до приятелството, то се намира толкова трудно, колкото и любовта (не ми говорете нещо обратно, защото всеки има различни преживявания, едното не е по-малко от другото). Но се намира, макар и рядко. Ако човек успее да задържи едно такова нещо до края на живота си, то той за мен е постигнал нещо. Независимо дали е клошар, депутат или нещо друго. В последно време сме свикнали да гледаме само материалната точка на нещата, а не трябва.

Advertisements

One thought on “Най-значимите неща в човешкия живот

  1. Евала за това което си написала и аз съм на мнение,че животът трябва да се живее ,не защото човек е длъжен,а защото трябва да остави следа след себе си. Аз съм се амбицирала ,знам какво искам от живота и как да го постигна,пожелавам на всички успешна реализация.И когато възнамерявате да се реализирате,не пречете на другите и те да опитат ! Съгласна съм с теб..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s